28.10.2022

TALKTOOOLS TERAPIJA ORALNOG POZICIONIRANJA, (PRED)VJEŠTINE HRANJENJA I GOVOR

 

TalkTools trodijelni pristup terapiji (Three Part Treatment Approach) je pristup koji se bavi oralno senzomotornim vještinama koje podupiru hranjenje i vještinama oralnog pozicioniranja koje podupiru proizvodnju glasova. Ovaj pristup je osmislila logopedinja Sara Rosenfeld Johnson. 

 

 

 

TalkTools Terapiju oralnog pozicioniranja (Oral Placement Therapy, OPT) koristimo kada osoba ne može proizvesti određeni glas oslanjajući se na tradicionalan logopedski pristup „pogledaj me, poslušaj i ponovi“. Tada terapijom oralnog pozicioniranja pružamo taktilnu komponentu kako bi osoba „osjetila“ govor. Različitim pomagalima (puhaljkama, slamkama i sl.) osvještavamo artikulatore, namještamo ih u pravilne pozicije i razvijamo mišićnu memoriju. Čim osoba može proizvesti potrebnu poziciju za izgovor određenog glasa taj glas se dalje uvježba tradicionalnim logopedskim metodama. Talktools terapija se koristi kod djece i kod odraslih te kod osoba s različitim teškoćama. 

Važno je imati na umu da je terapija oralnog pozicioniranja samo dio cjelokupnog programa poticanja jezično-govornog razvoja i nikad se ne koristi izolirano. Za svako dijete se individualno planiraju aktivnosti i pomagala kojima se potiču pokreti koji su potrebni za proizvodnju određenog glasa. Ove aktivnosti obično zahtjevaju dnevno 10-15 minuta te ih je važno provoditi redovito.

 

Senzomotoričke vještine, vještine hranjenja i vještine govora

Oralno senzomotoričke vještine, vještine hranjenje i vještine govora su međusobno povezane. Veliki broj djece s razvojnim teškoćama ima teškoće hranjenja te oralno-motoričke teškoće pa je izuzetno važno što ranije krenuti s poticanjem predvještina hranjenja, a zatim primjenjivati i pravilne tehnike hranjenja. 

Aktivnosti poticanja predvještina hranjenja važan su dio Talktools pristupa, a usmjerene su na poticanje oralne faze hranjenja. Stimulacija predvještina hranjenja podrazumjeva različite masaža lica i usne šupljine te stimuliranje vještine žvakanja i prije samog uvođenja kašaste i krute hranu. Osim toga, kada uvodimo dohranu izuzetno je važno primjenjivati pravilne tehnike početnog hranjenja žlicom, pijenja iz čaše te žvakanja mekanih komadića hrane kako bi se vještine hranjenja pravilno razvijale. Već od desetog mjeseca života djeci možemo ponuditi pijenje na slamku primjenjujući posebnu tehniku i koristeći za to posebno dizajniranu bočicu - Honey Bear - kako bi djeca koje piju na  bočicu s dudom naučila što prije piti na slamku i odbacila bočicu.

Stimulirajući predvještine hranjenja i primjenjujući pravilne tehnike hranjenja potičemo pravilan rad čeljusti, obraza, usana i jezika te podupiremo pravilan razvoj vještina hranjenja i cjelokupan oralno-motorički razvoj. Na taj način postavljamo temelje za pravilan razvoj oralno-motoričke vještine što će u kasnijoj dobi utjecati na kvalitetu dječjeg izgovor glasova.                      

 

Talktools vježbe i pomagala

TalkTools program je individualiziran program vježbi koji se osmišljava posebno za svako dijete te je važno da vas u tome savjetuje terapeut sa završenom TalkTools edukacijom. 

U dobi do godine dana predvježbama hranjenja stimuliramo nepce te mišiće lica, čeljusti, obraza i usana. To možemo raditi različitim pomagalima poput naprstka za masažu, četkica za masažu ili Sensi uređaja.

Također, koristimo različita pomagala za senzoričku stimulaciju usne šupljine poput posebno napravljenih grickalica i pomagala za poticanje žvakanja.

Kada se počne uvoditi dohrana stručnjak će Vam savjetovati kako primjenjivati pravilne tehnike hranjenja te Vam pokazati i preporučiti različita pomagala poput čaše za pijenje, posebnih žlica i vilica te slamki kojima se ove tehnike provode.

Kako dijete raste i kako sazrijevaju njegove oralno-motoričke vještine TalkTools program se obogaćuje novim vježbama kojima se potiče snaga i stabilnost čeljusti, pokretljivost usana, jezika i obraza te abdominalna kontrola zračne struje. Sve vježbe su hijerarhijski organizirane uz definirane kriterije za nepredovanje unutar vježbe, odnosno za prelazak iz jedne vježbe na drugu. U vježbama se koriste različite šarene slamke, puhaljke i različita pomagala. Terapeut planira program i podučava roditelja kako provoditi vježbe kod kuće jer je za njihovu uspješnost važna redovitost i kontinuiranost, a to se najlakše postiže vježbama kod kuće.

Važno je zapamtiti:

 

  • Stimulacija oralno-motoričkih vještina počinje od rođenja i važno se što ranije savjetovati sa stručnjakom.  
  • Kada se uvodi dohrana važno je primjenjivati pravilne tehnike hranjenja.  
  • Tijekom hranjenja razgovarajte sa svojim djetetom, potičite ga da dodiruje hranu prstićima, prinosi je ustima, igra se žlicom i vilicom, pričajte o okusima, mirisima i teksturi hrane....NE PALITE EKRANE!
  • Ne potičite dijete da koristi dudu ukoliko je ono ne želi jer ona ne jača njegove mišiće već potiče nezrele obrasce kretanja jezika.  
  • Ne nudite djetetu bočice s kljunom (sippy cup) već ponudite slamku (Honey Bear) jer tako potičete pravilan oralno-motorički razvoj čeljusti, usana, obraza i jezika.
  • Odabir vježbe i poštivanje hijerarhije vježbi je važniji od primjene samog TalkTools alata. Uvijek se savjetujte sa struučnjakom prije nego se odlučite za kupovinu određenog pomagala.
  • TalkTools poticanje je dio logopedskog programa za Vaše dijete, a počinje se primjenjivati od najranije dobi zato ne čekajte da dijete progovori da bi otišli logopedu. 

 

LITERATURA:

  • Lori Overland, M.S, CCC-SLP: A Sensory motor approach to feeding
  • Sarah Rosenfeld Johnson, M.S., CCC-SLP: OPT (Oral Placement Therapy) for Speech Clarity and Feeding
  • Sarah Rosenfled Johnoson, M.S. CCC-SLP: What is OPT ?(www.talktools.com)

 

Sadržaj objave je edukativne prirode i nije zamjena za individualno savjetovanje s logopedom ili logopedsku dijagnostiku. 

 

Ako Vam je potrebno savjetovanje ili procjena pišite nam na mail info@feralic.hr

 

Ako su Vam potrebna TalkTools pomagala kliknite na naš webshop https://feralic.myshopify.com/, istražite što nudimo i pretplatite se na naš newsletter.