TalkTools i Feralić vas pozivaju na webinar

Senzo-motorički postupci za modificirani pristup dohrani vođenoj od djece u riziku

Datum: 04.08.2020.(12:00PM – 02:00 PM Eastern, vrijeme u Hrvatskoj 18:00-20:00h)


Mjesto: Webinar
Jezik: Engleski
Predavači: Lori L. Overland, MS CCC-SLP, C/NDT, CLC, FOM / Jill Rabin M.S. CCC-SLP/L IBCLC
Cijena edukacije: 680,00 knOpis edukacije:

U ovom webinaru ćemo se usmjeriti na tehnike kojima, bebama koje su u riziku za teškoće hranjenja, pomažemo u prijelazu s kašaste na krutu hranu. Ovaj novi pristup integrira senzo-motoričke postupke hranjenja s modificiranim pristupom dohrani vođenoj od djece.

Teškoće hranjenja su često prisutne od rođenja i mogu biti jedan od prvih znakova razvojnih teškoća (Overland & Merkel-Walsh, 2013). Teškoće hranjenja i gutanja su prisutne kod 25 do 45% djece urednog razvoja te gotovo 80% djece sa zdravstvenim teškoćama ili teškoćama ponašanja (chw.org). Nedavno objavljena definicija se temelji na smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): „Pedijatrijski poremećaji hranjenja (Pediatric feeding disorders (PFD) se definira kao narušeno oralno uzimanje hrane koje nije u skladu s dobi te je povezano s medicinskim i nutritivnim disfunkcijama, disfunkcijom vještine hranjenja i/ili psihosocijalnim disfunkcijama (Goday, P. Huh, S., Silverman, A., Lukens, C., Dodrill, P., Cohen, S., Delaney, A., Feuling, M., Noel, R., Gisel, E., Kenzer, A., Kessler, D., Camargo, O., Browne, J. I Phalen, J., 2019.).

Čimbenici koji mogu biti povezani s teškoćama hranjenja i gutanja uključuju, ali nisu ograničeni, prematuritet (npr. dug boravak u jedinicama intenzivne skrbi), zdravstvene teškoće (npr. kardiološke, respiratorne, gastrenterološke teškoće, alergije), teškoće s tonusom i posturom, genetski sindromi (npr. Downov sindrom, Pierre Robin sindrom, Digeorgev sindom), teškoće sa strukturom (npr. skraćeno oralno tkivo – TOT, rascjep nepca) te manje jasni faktori kao što su epigenetika, tehnologija potpomognute oplodnje, starija dob majke/oca i autizam.Ciljevi edukacije:

Sudionici će moći:
1. Identificirati čimbenike koje utječu na povećan rizik za razvoj teškoća hranjenja
2. Navesti najmanje četiri razloga koja govore u prilog modificiranom pristupu dohrani vođenoj od djece
3. Navesti najmanje četiri razloga koja govore u prilog programu poticanja predvještina hranjenja i terapijskom programu hranjenjaProgram edukacije (12:00PM – 02:00PM eastern, vrijeme u HRVATSKOJ 18-20h)

• 10 minuta: Uvod
• 05 minuta: Definicija teškoća hranjenja
• 05 minuta: Dojenčad u riziku za razoj dugotrajnih teškoća hranjenja
• 10 minuta: Utjecaj teškoća hranjenja na nutritivne, zdravstvene, dentalne, razvojne, strukturalne obrasce i obrasce spavanja
• 10 minuta: Što je prehrana vođena od djeteta?
• 10 minuta: Potencijalne posljedice za bebe kojima prijeti poremećaj hranjenja
• 15 minuta: Senzo-motorički pristup predvještinama hranjenja i terapijskom hranjenju
• 15 minuta: Modificirana prehrana vođena od djeteta
• 30 minuta: Integriranje dva pristupa: Senzo-motorički pristup kao podrška prehrani vođenoj od djeteta (video prikaz slučajeva)
• 10 minuta: Pitanja i odgovoriAlati koje je preporučljivo imati tijekom edukacije:

• Sensi (link)
• The Liper Device (link)
• Throat Scope (link)
• Horn kit (link)
• Straw kit (link)
• Bubble kit (link)

NAPOMENA: Preporučene alate NIJE obavezno imati za praćenje webinara.Mogućnosti sudjelovanja

GLEDANJE PRIJENOSA UŽIVO (UKLJUČUJUĆI I GLEDANJE SNIMKE)

• KUPITE Vašu ulaznicu prijavom na edukaciju. Ispunite on-line obrazac za prijavu na našoj web stranici. Na mail će te dobiti podatke za uplatu kotizacije.
• REGISTRACIJA – 1 dan prije edukacije dobit će te e-mail s detaljima za registraciju.
• GLEDAJTE webinar u predviđenom terminu.
• SNIMKA – 2 do 3 dana nakon webinara dobit će te link za gledanje snimke webinara koji je dostupan 30 dana od dana prikazivanja webinara te možete pogledati webinar koliko god puta želite.
• PREDAJTE dokumentaciju o edukaciji (koju će te primiti u e-mailu nakon edukacije) – ukoliko ste član ASHA-e.

GLEDANJE SNIMKE – Za gledanje snimke moguće se prijaviti unutar 30 DANA od datuma održavanja webinara

• KUPITE Vašu ulaznicu ispunjavanjem on-line obrasca. Na mail će te dobiti podatke za uplatu kotizacije.
• PRISTUPITE SNIMCI – nakon uplate kotizacije na mail će te dobiti link za pristup snimci.
• POGLEDAJTE snimku webinara. Snimka je dostupna još 30 dana od prikazivanja webinara uživo. Snimku možete pogledati koliko god puta želite.
• PREDAJTE dokumentaciju o edukaciji (koju će te dobiti u e-mailu s podatcima o pristupu snimci) ukoliko ste član ASHA-e.


KUPOVINU ulaznica ostvarujete na način da ispunite prijavnicu na web stranici. Nakon prijave dobit će te podatke za uplatu kotizacije na račun Feralića. Dan prije početka webinara dobit će te podatke za pristup webinaru. Ukoliko se na webinar prijavljujete nakon što je prošao datum održavanja webinara nakon uplate kotizacije dobit će te podatke za pristup snimci (30 dana od datuma održavanja webinara).O predavačicama


Lori Overland M.S., CCC – SLP, C/NDT, CLC
Lori je logopedinja s više od 35 godina iskustva u radu s dojenčadi, malom djecom, predškolskom i školskom djecom koja imaju oralno-motoričke teškoće, teškoće hranjenja i jezično-govorne teškoće. Lori radi u svojoj privatnoj praksi (www. alphabetsouptherapy.com) i član je TalkTools grupe koja se bavi podučavanjem stručnjaka. Autorica je knjige „Feeding Therapy: A Sensory Motor Approach to Feeding“ te članaka "A Sensory-Motor Approach to Feeding" Perspectives on Swallowing and Swallowing Disorders (Dysphagia) (October 2011),"Food for Thought", Advance for Directors in Rehabilitation Magazine (May 2001) .Jill Rabin, MS, CCC-SLP/L, IBCLC
Jill Rabin je logopedinja s 33.godišnjim iskustvom u radu s pedijatrijskom populacijom i internacionalno je certificirana savjetnica za dojenje. Radi s djecom u dobi od 0-3 godine. Ima privatnu praksu u sjevernom dijelu Chicaga gdje radi s malom djecom s teškoćama hranjenja i jezično-govornim teškoćama i njihovim roditeljima. Njezina specijalnost je podrška dojenju populaciji koja je u riziku kao što su prijevremeno rođena djeca i djeca s Down sindromom, korištenje modificirane dohrane vođene od djeteta u prijelazu beba s teškoćama u razvoj s kašaste na krutu hranu i korištenje pristupa hranjenja usmjerenog na dijete (child directed feeding approach) u poboljšanju vještina hranjenja kod dojenčadi i beba s averzijom hranjenja. Napisala je dva poglavlja u knjizi Brestfeeding and Down Syndrome i napisala tri objave na web stranici Julia's Way. Također, napisala je esej i bila citirana u izdanju objavljenom povodu desete godišnjice knjige Baby-Led Weaning Book (Gill Raplay i Tracey Murkett). Održavala je nacionalne i internacionalne webinare i prezentacije o modificiraoj prehrani vođenoj od djeteta, dojenju djece s teškoćama u razvoju i radu s djecom s averzijom hranjenja. Također, drži predavanja o razvoju i prijelazu s kašaste na krutu hranu roditeljima u centru za dojenje New Mother New Baby u Northbrook Illinois.